söndag 7 december 2014

Lucka 7: Jul i olika kulturer

Hej!
Här kommer då dagens lucka.

Som ni alla vet så är julen en kristen högtid där man firar Jesu födelse. Julen har firats redan från 300- talet. Julen firas över hela världen, av kristna- och icke-kristna. Alla kulturer har olika traditioner och saken jag ska berätta om.

Finland
I Finland är julen en väldigt viktig högtid där gemenskap och lugn spelar en stor roll. Bibelns budskap är också en viktig del, även för icke-kristna.
i Finland börjar julförberedelserna i god tid. Redan i november förbereder skolor, arbetsplatser och samhället för jul. Kommunerna tänder julljus över staden. 
Luciadagen är en viktig del av julväntandet, men mest i de svenskspråkiga delarna. Lucia kröns varje år i Helsingfors domkyrka.
Under julväntetiden går Julgubbens hjälpredor runt i landet och se om barnen och vuxna är snälla, sedan rapporterar de det till Julgubben. Om man har varit dum får man ris till julklapp.
Julaftonen är den viktigaste dagen inom julfirandet. Oftast har man en riktig julgran som man dekorerar. Man brukar fira julen med familjen och släkt. En annan vanlig sak är att man går och tända ett ljus på släktingars gravar på julafton. 
På julaftonsmorgon så äter man oftast julgröt till frukost. Under morgonen kommer också många julprogram för barn, t.ex. Joulupukin kuumalinja (som har gått varje år sen 1991), "Lumiukko" mm. Klockan tolv utlyses julfriden från Brinkalas hus balkong i Åbo. Traditionen har hållits ända sen 1300- talet, undantag två år. 
En annan vanlig sak är att gå på julgudstjänst. De är väldigt stämningsfulla.
En annan finsk jultradition är julbastun. Man far och basta före julmiddagen. Sedan väntar man på julgubben som kommer med renar och släde från Korvatunturi. 
På middagsbordet ser man oftast skinska, potatis-, morots- och kållåda. De flesta har också rosolli på bordet, en sorts sillsallad. På julbordet ser man också gravad och rökt lax, eventuellt karelsk gryta, beroende på var man bor. Till efterrätt äter man oftast julstjärnor, pepparkakor, choklad, nötter, torkad frukt. Till det dricker man oftast glögg eller kaffe. 
Julefriden utlyses

Julgubben


(Källa: finland.se (Finlands ambassad i Stockholm))

Etiopien
Etiopien är ett av världens första kristna länder. På grund av att de följer den julianska kalendern så firas julen redan 7 december. 
På julafton går alla på gudstjänst. Man klär sig i vitt och man håller ett brinnande ljus i handen när man går in. Mässan kan vara i 3 timmar. 
Balthazar, en av de tre vise männen, har central plats i julkrubban för att man antar att han har varit kung över Etiopien. 
På juldagsmorgonen öppnar man julklappar, även om de inte har en central plats i julfirandet.

Filippinerna 
Filippinerna är kända över att dra ut på julfirandet så långt som möjligt. Redan i september börjar man dekorera för julen och fast julen officiellt slut vid trettondagen så kan butiker har julpynt framme ända till sommaren. 
På julaftonen så far man på midnattsmässa. Efter det börjar julfirandet på riktigt. Även där delas julklappar ut. 
På julbordet ser man skinka, edamerost och helstekt gris. 

Italien
Det sägs att julen har uppstått i Italien.
Påven brukar välsigna folket från balkongen i Vatikanen. De som inte är på plats tittar det på TV. Olika regioner i Italien har olika karaktärer och det återspeglas även i julfirandet.
Mellan 17 och 25 december så knackar barn på dörrar, sjunger julsånger och olika verser. Detta symboliserar när herdarna sökte Jesusbarnet. 
I Italien är det inte jultomten som ger ut julklappar, utan det är Befana. enligt tradition så skulle hon följa med de vise männen, men hon var upptagen. När hon var färdig så skulle hon hinna ikapp dem, men hon hittade inte dem så hon började dela ut gåvor till alla barn hon mötte.
La Befana

(Källa)

Här kom nu några kulturer, om ni är intresserade av ämnet så är det bara att googla lite, man hittar ganska mycket. Hoppas det var intressant att läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar