lördag 13 december 2014

Lucka 11: Julgubben

Hej!

Nu kommer en till av de här faktainläggen.

Förebilden för den moderna Julgubben är sankt Nikolaus. Hans namn syns som mest i engelskans Santa Claus och nederländska Sinterklaas. Han är sjömännens, köpmännens och barnens skyddshelgon. På medeltiden I Holland började en Nikolaus dela ut julklappar den 6 december, och idéen spred sig till Amerika med protestanterna som flydde från Europa. 
Sankt Nikolaus

I Finland blev Nikolaus känd i 1800- talets början. Detta sätt blandades med de finska juletida maskklädda karaktärer och så uppkom den finska julgubben. traditionellt så hade han på sig en grå päls, men efter andra världskriget byttes den med de röda kläderna, influens från  USA:s Santa Claus.
Den ursprungliga finska Joulupukki


I USA så var det Thomas Nast 1863 som gav julgubben ett vitt skägg och annat. Hans verk Merry Old Santa Claus beskriver nästan perfekt den julgubbe vi nu har.
1885 satts den röda dräkten till Julgubben, före det hade de varit blåa, gröna, violetta, gråa mm. 
Dagens Julgubbe blev permanent när Haddon Sundblom ritade den skäggiga och rödklädda Julgubben till en Coca-Cola reklam.


 Julgubben beskrivs som en snäll, rödklädd, fet gammal man som har vitt skägg och glasögon. Hans hemort är enligt olika kulturer i Finlands Korvatunturi, Norra Kanada, Grönland eller dalarna i Sverige. 
Joulupukin pajakylä i Rovaniemi


Jag skulle vilja skriva om Julgubben i olika kulturer, men det finns så mycket att jag inte orkar skriva om dem. Hoppas ni ändå lärde er något!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar