onsdag 31 december 2014

2014 i ett nötskal

Hejsan!

Nu när året nästan är slut så ska jag göra en sammanfattning över det gångna året. Jag måste säga att det här har varit ett helt super år och jag går med ett leende till nästa år, man vet aldrig vad nästa år har framför sig.

När jag gick igenom mina gamla inlägg för att se vad som har hänt under året så konstaterade jag att det inte egentligen hände något under våren. Ändå finns det ett ord som jag associerar med våren: stress. Jag vill inte gå in på detta ämne, men jag är glad att det är över.
  
Tallinn:
Jag var då alltså med vår tillvalshistoria till Tallinn på studieresa. Det är en resa jag inte kommer att glömma, helt fantastiskt och episkt!




  
Grundskolan slut:
Jag gick ut nian, och därmed också grundskolan. En konstig känsla att lämna något tryggt bakom sig.

Sverige:

en resa på tumanhand med Ida, huvudsaken för att titta på One Direction. Shopping, 1D, ABBA- museet, god mat, flygplan. En helt superfin resa! hoppas man någon gång kan igen med syrran och ta med resten av syskonen.
   





 Läger: 
Ett jättemysigt läger med bara 8 deltagare. Fick lära känna nya människor, riktigt trevligt!


Åland: 
Vi åkte hela familjen till Åland på resa. Vi gjorde allt möjligt! Så vacker natur och så fin familj.




Lärkan:
Jag började i Gymnasiet Lärkan, ett smart val av mig! Lag trivs så bra där och alla är så trevliga! Ett bra ställe att växa.

   
Såå, här var mitt år. Hoppas ni har haft ett lika fint år som jag och jag önskar er ett Gott nytt år  2015!

måndag 29 december 2014

Lucka 24: Min Jul

Min jul var en väldigt fin jul. Den var fylld med traditioner och fridfull känsla. 
Jag var väldigt glad att vi hade en vit jul, det har vi inte haft på två år. Jag måste säga att det är mycket bättre med en vit jul.
I år var Mommo och Kurt och fira jul med oss. Dessutom firade Oskar (alltså Fannys pojkvän) sin första jul hos oss. 
Jag vaknade redan kl. 8, så spänd var jag ;) Vi syskon har som tradition att titta på Joulupukin kuumalinja, ett barnprogram där barn får ringa till julgubben och däremellan kommer barnprogram som alltid kommer på julaftonsmorgonen. Jag måste påpeka att vi syskon är 22,19,16 och 13. Det är ändå roligt fast vi blir äldre. 
Före vi åt frukost så gjorde jag vår efterrätt till julmiddagen: julig panna cotta med hallonsås. Det var första gången jag gjorde panna cotta och det blev faktiskt riktigt lyckat! 
Fanny och Oskar kom till oss för att äta frukost: julgröt och annat. Efter det så fortsatte förberedelserna inför kvällen. Klockan 2 åkte jag, Ida, Sofia, Fanny och Oskar till julkyrkan: en annan tradition vi har, där får man den riktiga julstämningen!
Efter det for vi hem och gjorde de sista förberedelserna. Sedan kom Mommo och Kurt och vi åt julmiddag. Alltid lika mysigt att sitta i timmar och äta och ha det trevligt! Efter det var det så småningom tid för julklappar! Vi har som tradition att vi öppnar klapparna en för en, så det tar alltid en tid. Jag är väldigt tacksam över mina julklappar! Som äldre har man märkt att det är tanken som spelar mera roll än själva saken. 
Inför julmiddagen (mamma var inte så där sur på riktigt)

Efter alla julklappar var vi ganska utmattade, men vi drack ännu glögg och åt julstjärnor, pepparkakor mm.
En stor hög julklappar


Som ny tradition så har jag börjat gå på julotta, alltså en gudstjänst som är kl. 7 på juldagsmorgonen. Stämningen är så fin där! Alla är glada, fast lite trötta. Man måste vara där för att förstå stämningen! Efter det for jag och Ida hem och vi var hemma hela dagen, bara slöade. Riktigt skönt efter julafton!

Senare under veckan besökte vi Mommo och Kurt och Muori och Vaari, hade det trevligt där.

Såå, så såg min jul ut. Det har varit en riktigt lyckad jul och julen är alltid lika bra!
 

Lucka 23: En pinsam historia om mig själv

Det var när jag, mamma, pappa och Sofia var i Vasa på höstlovet för att hälsa på Ida. Vi var en dag till Tropiclandia för att simma. När jag är och simmar blir jag ganska lekfull så jag tänkte lite leka med pappa. Vi var på ett grundare område i bassängen när jag tänkte att jag skulle dyka och ta pappa i vristen. jag hade inga simglasögon så min syn var inte den bästa under vattnet. Jag tog i vristen och sen började jag höra konstiga röster från ytan. Såklart hade jag ju tagit i en främmande mans fot! jag ursäktade och pappa var fundersam över vad jag hade gjort.
Jag vill påminna att detta hände för typ ett och ett halvt år sedan, så jag var inte liten.
Vad var denna sagans sensmoral? Jo, ha på simglasögon och gör inget om du inte är riktigt säker.

 

Lucka 22: Varför är julen viktig för mig?

Hej!

Förlåt att jag inte har skrivit de sista i tid. jag har nog haft lov, men ändå har det inte blivit av, så här kommer de sista.

Varför är julen viktig för mig? Man tillbringar tid med familjen och släkten, har det bara skönt. En sak som jag värderar mest är "quality time" med familjen och julen handlar om det. 
Allt med julen är unikt, de är därför det är viktigt för mig. Maten, stämningen i familjen och stämningen ute på gatorna. 
Sen måste jag också ta fram det som julen egentligen handlar om: nämligen att Jesus föddes. Jag som troende kristen så bygger hela min tro på denna händelse och därför är det viktigt. Händelsen är så stor! Man märker även hur denna händelse påverkar de icke- troende: de kommer på julkyrka och blir påminda om saken som gör att vi firar jul. Julen för samman alla.

Det här blev lite flummigt, men kanske ni fick fasta på något.

söndag 21 december 2014

Lucka 21: Den ideala vintern

Hej!

Det här är en sak jag har pratat ganska mycket om.

Den ideala vintern börjar i slutet av november, just före första advent. Då ska det var ganska lite snö, men så mycket att det är vitt. 
På julafton ska det redan vara ganska mycket snö, och då ska det vara ungefär 5-10 minusgrader.
Temperaturen ska vara 10-15 minusgrader, och inte så mycket vind. Helst ska det vara ca en halv meter snö, och snön smälter bort genast efter sportlovet, alltså i slutet av februari. Det ska inte heller komma en så kallad "takatalvi".

Jag fick idag reda på att det kommer att vara en vit jul i södra Finland, så taggad!

Ha det bra!

 

lördag 20 december 2014

Lucka 20: Min familjs jultraditioner

Hej!

Idag blev det ett maraton av blogginlägg, jag har varit så upptagen hela veckan.

Min familjs jultraditioner är relativt nya eftersom vi inte har i så många år firat julen hemma hos oss. Vi bygger på nya traditioner och det är riktigt trevligt.

Under jul förberedande tiden händer allt möjligt. På första advent äter vi vår första julmiddag. Då kommer också de första julprydnaderna och ljusstakarna fram. Vi brukar också ha som princip att inte lyssna på julmusik före första advent.

När jullovet börjar så börjar också de riktiga julförberedelserna. Vi pysslar, bakar mm. Vi klär julgranen dagen före julafton, och då kommer också resten av julprydnaderna.


En tradition som är några år gammal är att vi bakar stora hjärtformade pepparkakor. Alla gör sina egna och sedan hängs de upp. Riktigt fint ser det ut!


 
 På julaftonen så äter vi julgöt till morgonmål. Sedan gör vi de sista förberedelserna till julmiddagen. Klockan 12 tittar vi när julfreden utlyses. Klockan två far vi till julkyrkan, riktigt mysigt!
När vi kommer hem så börjar vi fira julen. Vi har alltid någon bjuden, oftast mommo och Kurt eller Muori Och Vaari. Vi äter julmiddag, och sedan är det tid för julklapparna. Det tar alltid en god stund, och det får det också ta.

En ny sak som jag tänker håla som tradition är julotta. Den är kl. 7. Människor undrar hur jag orkar fara dit, men trust men, it´s totally worth it! Det är såå mysigt! Rekommenderar till alla!

På juldagen eller annandag jul far vi alltid och hälsa på släktingar. Annars tar vi det lugnt och vilar.


 

Lucka 19: En bild där jag inte är så lyckad


Lucka 18: En bild där jag är lyckad

Jag och systern min <3

Lucka 17: Mina favoritsånger just nu


Forever Young av Thomas Stenström


Grace Kelly av MIKA


HELA SOFTENGINES SKIVA!


Warriors av Imagine Dragons

På grund av att det är jultider så delar jag mina favorit julsånger 


All I Want For Christmas Is You av Mariah Carey


O Helga Natt av Carola (mycket bättre på svenska än på engelska)


It´s Beginning To Look A Lot Like Christmas av Michael Bublé


Boogie Woogie santa Claus av The Brian Setzer Orchestra (och alla deras julskivor)

tisdag 16 december 2014

Lucka 16: Året 2014 med 10 ord

Lärkan
Sverige
Tallinn
1D
Flygplan
Rumbyte
Vänner
Åland
Läger
Stress

Lucka 15: Det bästa med ditt rum?

Hej!

Det bästa med mitt rum är att jag trivs där, och att det ser ut som mitt rum. Jag gillar när ljuset från mitt fönster blandas med den mörkare väggen och de mörkare sakerna. Jag gillar att nya saker blandas med gamla saker.  Jag får förverkliga mig själv där. Jag får visa vad jag är bra på. 
JAG ÄLSKAR MITT RUM

 

söndag 14 december 2014

Lucka 14: Flygplan

Hej! 

Jaa, som jag skrev i 10 saker som ni inte vet om mig så är jag obsessed med flygplan, så jag tänkte ägna mig ett helt inlägg för att berätta om dem.

Lite historia först. Jag har alltid varit fascinerad flygplan, fartyg mm. Jag vet inte varför, det bara är så. Jag tittade på Air Crash Investigation, en TV- serie som berättar om flygolyckor. Ett väldigt intressant program, kommer på Fox alltid nu och då!

Den riktiga intresset började med att jag började lära känna Nicki, som också är besatt av dem (mycket mer än jag). Vi bara började prata om flygplan och jag har lärt mig såå mycket av henne! 

Nu tänker ni, vad är det som är så fascinerande med flygplan? Jaa, jag kan inte heller riktigt svara på det. Till mig handlar det om deras storlek och styrka, hur eleganta de är. Taken att ett flera tons metalltub kan hållas i luften många timmar är på något sätt så fascinerande. Jag är mera inne på deras funktioner, teknik och utseende, medan Nicki är intresserad av flygolyckor.

Hur ser man mitt intresse för flygplan? På många sätt. Jag vet vilken typ av flygplan flyger över mig, jag vet hurdana sorts flygplan olika flygbolag äger, Jag vet hurdana flygplan åker vart, vart olika flygbolag flyger, jag kan berätta med vilket flygplan en vän har åkt med när de har varit på resa.
Jag följer flertal accounts på instagram som sätter bilder på flygplan, jag har en app på min telefon som är en flygradar (jag ser flygplanens läge i realtid), jag flippar om jag ser ett stort flygplan. (Samma kan ni se härifrån)

Olika sorts flygplan
Det finns två stora flygplanstillverkare som tävlar i branschen: Den europeiska Airbus och den amerikanska Boeing. De olika bolagen har många olika sorts flygplan, anpassade för olika saker. Jag tänkte berätta om dem på det sättet att man ser hur de konkurrerar.

Airbus A320- familjen och Boeing 737- familjen.
Dessa flygplan är konstruerade för kortdistans (t.ex. inom Europa).
Det finns ungefär lika många av dem i luften (båda har över 7000 levererade)
Själv tycker jag mera om Boeing 737 för att den ser bättre ut.
Finnair A321

Norwegian B737


Airbus A330 och Boeing 777
Flygplan med två motorer, brett skrov. Är konstruerade för långdistans. Finnair äger några Airbus 330. 
Boeing 777 är världens största tvåmotoriga flyplan. är känt för att vara en av de mest utvecklade flyplanen i dagens värld. 
Själv tycker lika mycket om båda. De liknar varandra ganska mycket, men motorerna på 777 är för stora, så jag tycker mera om 330.
Finnair A330

B777


Airbus A350XWB och Boeing 787  
Dessa två flyplan är de nyaste i flygbranschen. Båda har varit mycket sena med sina levererationer, men kanske det är värt det. De är byggda av ett nytt material, komposit, som gör flygplaner lättare och mer bränslesnål. Detta betyder att det är mindre belastning på naturen. 
De är för långdistans, men huvudsaken med dem är inte att få så många som möjligt och rymmas, utan att göra flygandet till en behaglig upplevelse. 
Finnair har beställt 19 Airbus 350 och de första borde komma nästa år. Kan inte vänta! Finnair är faktiskt det första flygbolaget som använder A350
Själv tycker jag mera om Boeing 787 för att den är så gullig! Den är lite fetare och ser bättre ut.
A350


Japan Airlines B787



Airbus A380 och Boeing 747
Dessa två är monstren i flygbranchen! A380 är världens största civilflygplan och kroppen är hela vägen två våningar. I den ryms det upp till 900 passagerare. Båda har fyra motorer och är menade för långdistans
Boeing 747 är mycket äldre än A380. Den första prototyper visades redan 1968, men efter det har man gjort många nyare modeller. Den har också två däck, men endast i fören av flygplanet. I den ryms upp till 600 passagerare. 
Båda flygplansmodellerna skulle ge lösningen till det ökande passagerarantalet, som också tycker jag har uppfyllts!
Själv tycker jag mera om 747 för att den är mer elegant och ser bättre ut. Det är inget fel på A380, den är fet och fin.
Emirates A380

Brtish Airways B747


Det finns många andra bolag som konstruerar flygplan, men dessa är de två viktigaste. Ännu finns det Airbus A340 som har fyra motorer och menad för långdistans, och Boeing 767 som är menad för medel- och långdistans.
Finnair A340



Jag vet inte om jag ska hålla på mer, jag tror att det blir för mycket. Hoppas ni har lärt er något och ni kan alltid fråga mera om ni är intresserade! 
 

lördag 13 december 2014

Lucka 13: Idéer för julinredning

Hej!

Enligt mig få julen vara en tid då inredningen inte behöver vara perfekt, man tar vad man har. Huvudsaken till mig är att skapa en stämning som man inte får nån annan tid på året. Det som man själv har pysslat är gulligt och ger mer julstämning, för att då har man gjort något för den.

Det första jag tänker börja med är färger. Julens färger är röd, mörkgrön, brun, grå, guld, silver och vit. Om man börjar med det så får man garanterat ett lyckat resultat. jag som själv tycker om rött har jag inga problem att använda det, och rent inredningsmässigt ser det bra ut. Men grön, varför är grön julfärg? Jag tror att det kommer från julgranen, men om man tittar från en inredares synvinkel så är grön röda förgens komplimetfärg, så det passar sig ju fint! 
Bruna ska man inte använda för mycket, annars kan det bli ganska mörkt, men som tur har man vita som balanserar den.
Guldet och silvret ska man inte använda för mycket, annars ser det för metalliskt ut.


Det andra som gäller är ljus. Nu pratar jag inte som glödlampor- ljus, utan levande ljus. Deras sken är unikt på alla sätt, ingen lampa kan motsvara det. Den har en värme som gör hela rummet varmt och mysigt. Själv försöker jag använda ljus så mycket som möjligt.




En annan ljuskälla som enligt mig är ett måste är ljusstaken och julstjärnan. Vi har i alla rum antingen en ljusstake eller julstjärna. Det ser så fint ut utifrån när man ser en bostad som har ljus vid fönstret. 


Små dekorationen här och där är inget minus, Små tomtar som kikar och änglar är fina och skapar julkänslan. 

En ren i korsstygn som jag har gjort

Knyt ett snöre runt en burk, genast mycket juligare!


Pyssla själv! Själv har jag planerat att göra små paket till mitt rum, eventuellt göra snöflingor som man kan sätta på fönstret mm. Bara man skulle ha tid...

Arbeta runt traditionerna! Julen ska ändå handla om traditioner, satsa inte för mycket på inredningen.


Textilier. Det är inte dyrt att köpa nya kuddfodral och filtar för jultiden. För att få så fint slutresultat så ska man inte köpa t.ex. bara rött, bryt det med fast grå eller grön.


Blanda med din vanliga stil! Bara för att det är jul så behöver man inte byta ut hela sin inredning. Sätt till och ta lite bort, gör vanliga saker till juliga saker mm. 
Mitt egna lilla julträd


Växter. Under julen ska man kanske inte ha rosor eller tulpaner. Satsa istället på julstjärnor, olika barrväxter och ris. Julen är ändå på vintern så man ska inte ha sommar inne!




Här kom lite tips om julinredningen, hoppas det hjälper er!
  

Lucka 12: Beskriv din humor med tre ord

1. Konstig
2. Pappaskämt
3. 9gag


Lucka 11: Julgubben

Hej!

Nu kommer en till av de här faktainläggen.

Förebilden för den moderna Julgubben är sankt Nikolaus. Hans namn syns som mest i engelskans Santa Claus och nederländska Sinterklaas. Han är sjömännens, köpmännens och barnens skyddshelgon. På medeltiden I Holland började en Nikolaus dela ut julklappar den 6 december, och idéen spred sig till Amerika med protestanterna som flydde från Europa. 
Sankt Nikolaus

I Finland blev Nikolaus känd i 1800- talets början. Detta sätt blandades med de finska juletida maskklädda karaktärer och så uppkom den finska julgubben. traditionellt så hade han på sig en grå päls, men efter andra världskriget byttes den med de röda kläderna, influens från  USA:s Santa Claus.
Den ursprungliga finska Joulupukki


I USA så var det Thomas Nast 1863 som gav julgubben ett vitt skägg och annat. Hans verk Merry Old Santa Claus beskriver nästan perfekt den julgubbe vi nu har.
1885 satts den röda dräkten till Julgubben, före det hade de varit blåa, gröna, violetta, gråa mm. 
Dagens Julgubbe blev permanent när Haddon Sundblom ritade den skäggiga och rödklädda Julgubben till en Coca-Cola reklam.


 Julgubben beskrivs som en snäll, rödklädd, fet gammal man som har vitt skägg och glasögon. Hans hemort är enligt olika kulturer i Finlands Korvatunturi, Norra Kanada, Grönland eller dalarna i Sverige. 
Joulupukin pajakylä i Rovaniemi


Jag skulle vilja skriva om Julgubben i olika kulturer, men det finns så mycket att jag inte orkar skriva om dem. Hoppas ni ändå lärde er något!