måndag 28 juli 2014

The map that leads to you

Hejssan!

Jag har inte skrivit på en tid igen så nångång måste man ju sätta sig ner för att skriva. 
Den senaste veckan har gått fint. För varmt är det, men man får egentligen inte klaga om man tänker på hurdan juni-månad vi hade. På måndagen var jag med Sylvia Nicki och Sofia och titta på Transformers 4: sjukt bra! Ni som inte vet så är jag ett stort Transformersfan! Äntligen fick jag se den och den uppfyllde alla mina förväntningar! Under resten av veckan så har jag inte gjort någonting.

Dagens inlägg ska handla om en gård. I mitt andra inlägg någonsin skrev jag om samma gård, men nu ska jag uppdatera den. Gården jag talar om är då alltså mina farföräldrars gård. Det är den finaste gården jag sett! När de ändå är pensionerade så har de tid att fixa i deras gård. Tomten är relativt stor, men den är så mysig och det lagrar sig så att den inte känns stor.
Varje sommar har de kommit på något nytt till gården. Just nu har de ett sommarkök, ett lusthus, förråd för ved och annat, en bäck som leder till en liten damm, litet grönsaksland och årets nyhet är en bro. Min farmor sköter allt med växtligheten och farfar sköter allt byggande. Jag glömde att nämna att de även har en plats för en brasa, den lagades förra gången jag var där. Trots att de har mycket på deras gård så har de plats för stora rabatter och gräsmattor.
Gården är en oas. Jag skulle kunna sitta där och bara njuta av gården, alla färger från blommorna, stämningen och lugnet. bilderna visar inte allt, man måste nästan vara där för att förstå vad jag pratar om. Här kommer nu några bilder av gården.


Den lilla gången leder till lusthuset

Lusthuset från en annan synvinkel. Vi kallar den för "Mutteri" (mutter på svenska)

Sommarköket


I bilden ser man början av bäcken

Dammen glömde jag ta bild på


Årets nyhet: bron. Den går över ett litet dike.

Jag kommer inte att kunna skriva nu på hela veckan, ska nämligen på läger. Jag skriver så snabbt jag kan.
Ha det bra!

tisdag 22 juli 2014

Tästa kesä voi alkaa!

Hej!

Nu är jag (vi) hemma från Åland så jag ska nu berätta mera om vår resa. Jag berättar kort och sen så får ni njuta av bilder.
Vi for alltså på måndagen och kom hem på fredagen. Vi åkte båt från Åbo, Viking Amorella dit och Viking Grace tillbaka.

  
Måndag
Vi bodde på Bastö hotell och Stugby, väldigt trevligt där, rekommenderar! På måndagen såg vi oss omkring där, åt middag. Inget speciellt alltså.

Tisdag
Tisdagen var dagen åkte vi mot östra delen av fasta Åland. Vi åkte till Kastelholms slott, Jan Karlsgårdens friluftsmuseum och Bomarsunds ruiner. Båda var verkligen värda att se! På hemvägen kikade vi in i Taffels fabriksbutik, därifrån kom vi hem med några påsar chips!

Kastelholms slott från utsidan

Slottet från insidan

Fina utsikter från slottet!

En rustning åt barn, so cute!

Samtidigt gick vi och titta på Vita Björn, ett före detta fängelse

En del av ruinen. På Bomarsund fanns det alltså en fästing som ryssarna hade byggt, men förstördes under något krig. Det var svårt att förstå hur stort det någon g¨ng har varit!

 

Onsdag
På onsdagen åkte vi till Mariehamn och se vad som fanns där. Vi gick i olika butiker och sen så gick vi ju såklart och se Pommern! Den var jättefin och jag är glad att man har bevarat den så bra! På kvälen åt vi på Pub Albin, jättegoda pizzor där! Vi åt där och njöt av solen och tittade på när båtarna åkte förbi.

Vi såg några fina gamla skepp i hamnen.

Pommern. Fick inte hela skeppet på en bild... men fin var den!
 
Torsdag
På torsdagen åkte vi mot västra Åland, nämligen Eckerö! Först var vi på Viltsafari, jätteroligt! Efter det åkte vi till Käringsunds resort för att spela minigolf, också jätteroligt! Mot kvällen åkte vi till köpcentret Maxinge, där hittade jag och mamma en underbar inredningsbutik! Köpte inget därifrån, men mamma hitta lite allt möjligt!

På safari såg man olika slags hjortar, vildsvin, strutsar och svanar.


 

 Fredag
Fredagens program var lite öppet, vi visste att vi skulle till Mariehamn, vi skulle ju hem. Pappa kom på idéen att åka till Järsö som är söder om Mariehamn. Det var så fint att åka över alla broar och se Ålands skärgård! Där satt vi en liten stund och hade lite picnic. Efter det var det dags att åka hem. Vi åkte då alltså med Viking Grace . Den var sååå fin!! Jag är så glad att vi åkte med den! Den var modern, futuristisk och stor. där åt vi på buffén, himmelsk mat! Sen shoppade vi också i tax freen, kom hem med ett par röda Converse.
Den sydligaste toppen ac Järsö


Viking Grace <3

Soldäcket var ju helt enormt! (hundarna hade sin egna lilla toalett, gulligt)


 
båten var väldigt tyst. Nedanför ser ni soldäget till en nattklubb, den var så fin! Där skulle jag ha kunna sitta hela resan, men den var full...

Resan vi gjorde var jättetrevlig och det var roligt att se Åland! Det var nästan som att vara någonstans i södern, kulturen och andan är helt annorlunda! Vi hade tur att det var fint väder varje dag! Jag hoppas att jag kan fara dit så snart som möjligt igen!

onsdag 16 juli 2014

Dansa, Pausa

Hello!
Hälsningar från Åland! Vi kom hit på måndage och vi kommer hem från fredagen. Det har varit fint väder, inte för varmt. Vi har sett lite sevärdheter och njutit av den fina naturen här! Idag ska vi till Mariehamn och titta bad som finns där.
Det här blev ett kort inlägg, men jag gör ett längre sen när ja kommer hem. Jag har tagit en del bilder så publicerar dem säkert också.
Ha det bra!
 

lördag 5 juli 2014

Let's be alone together

Morjens!

Som jag skrev i mitt förra inlägg så skulle jag berätta mera om den stil inom inredning som står mig nära. Så här får ni ett helt lass med inredning.

Jag tror inte att min inredningsstil har något speciellt namn, det är en blandning av lite allt möjligt. Jag kallar det för svart-vit New York inspirerad stil med inslag av trä och rött. Om ni inte förstod vad jag menade så ska jag försöka förklara min stil men bilder. Några bilder är från nätet, andra har jag själv tagit. Jag har också bilder på saker jag tycker är fina.

Dynorna i mitt rum visar jättefint den färgskala jag gillar
Jag tänker börja med färgskalan som jag gillar. Svart och vitt är ju motsatta färger som ni vet. De är även hårda färger som står ut. När de sätts i ett rum ser det så fint ut! De tar ut varandra och får en modern look. Det finns också svart-vita rum som ser helt förfärliga ut! Om det inte finns en balans mellan färgerna så funkar det inte. Man måste också tänka ut noga vart man sätter ut sakerna så att det blir balans i det hela, man måste titta på helheten.
Grå färg är något jag har på sistone blivit förtjust i. Den är mjukare än svart och vitt så rummet får också en mjukare sida. Det som jag också tycker om grå är att den är lite av en skugga åt svart och vit. Man behöver inte mycket av den färgen för att mjuka upp i inredningen.
Den röda färgen kom på något sätt naturligt i bilden. Kanske det är på grund av att den följer temat USA (röda färgen på flaggan). Den röda som jag använder är också en hård färg. Den finns där för att ge liv och djup i inredningen. Jag försöker använda den som betoningsfärg, om den tar över inredningen blir det inte bra.

Träet är något jag alltid har tyckt om! Den ger mjukhet till hela färgskalan och knyter ihop alltsammans. Det som jag inte gillar är när man blandar olika färgers trä. Fast det sägs att det går riktigt bra så kan jag inte stå ut med det. De tränyanserna jag gillar är den riktigt mörka nyansen och den ljusa nyansen. 


Nu när jag har berättat om min färgskala så ska jag visa vad som jag tycker är fint enligt mig.
Jag tänker börja med den här bilden. När vi bor i ett höghus finns det vissa regler med vad man år göra i sitt rum. Bilden är ett exempel på vad man inte skulle få göra. På grund av det så dår det här fortsätta finnas i mina tankar. Silhuetten på en stad följer perfekt New York- temat och det ser så elegant ut. jag får bara hoppas att jag i något skede får göra en sådan här.

Till näst: Tegelvägg. Det är såå fint! Det är industriellt och ger en rå känsla. Det finns ju också tapet som har tegel tryckt på, det är också fint, men det slår inte det riktiga. Det är synd att människor inte uppskattar tegelväggar inomhus.
I bilden vill jag koncentrera mig på bokhyllan. Att ha en sådan utställnings"vägg" är ju rena drömmen! Man skulle kunna byta saker där alltid då och då och visa vad man tycker om. Något liknande ska jag nog ha nångång i framtiden!


Här har ni ännu en samling av bilder på vissa detaljer i mitt rum som följer det tema jag skulle villa ha i mitt rum. Som ni ser är allt svart-vitt och har lite av en koppling till New York. 

Hoppas ni har fått mera grepp på min inredningsstil och ge gärna kommentarer!
Ha det bra!

tisdag 1 juli 2014

Jumijärvi

Hej!
Förlåt att jag inte har skrivit på en tid, men jag har faktiskt en bra orsak varför jag inte har skrivit. Jag har nämligen varit som hjälpledare på barnlägret på Jumijärvi. Jumijärvi lägergård är alltså finlandssvenska metodistkyrkans lägergård nära Jämsä.


Jag kan genast berätta att Jumijärvi är en av mina favoritställen i hela världen! Jag har spenderat tid där nästan alla somrar jag har levt och det är så fint, platsen har en speciell plats i mitt hjärta. Som tur ska jag dit ännu om ca 4 veckor när jag ska vara deltagare på tonårslägret. 
 Det var första gången jag var som ledare på ett läger, så det var lite extra spännande. Med mej som ledare hade vi Aino och Sylvia. Sylvia har varit på Jumi hela sitt liv och Aino har såå bra lekar och hittar på jätteroliga saker. 
Lägret for väldigt bra, ingen skadade sig eller blev sjuk. Jag hoppas att barnen kom hem med något nytt.  
En panorama- bild av lägergården


Fina solnedgångar får man njuta av ganska ofta där!

Enligt mej har det varit lite torrt om inredning här på bloggen, så ska försöka pussla ihop ett riktigt inredningsinlägg.

Ha det bra!