måndag 26 maj 2014

Mu isamaa, mu õnn ja rõõm del 2

Här kommer bilder från fredagen!
Genast på morgonen var vi igång! en fin ortodox katedral i Gamla stan (det fanns säkert 20 kyrkor där!)

Hade lite extra tid att fota onödiga bilder xD

Vi hittade ett klätterträd!
Vi tog en sightseeing-buss som förde oss till ett friluftsmuseum. Det var såå skönt att få en bris i ansiktet! (det var ju 30 grader i skuggan och ingen blåst)

I friluftsmuséet fanns det olika hus från olika delar av estland och olika tidsperioder, Det varroligt när man fick gå in i dem och se hur de levde! Rekommenderar varmt att besöka hit!

Vi fortastte med sightseeing- bussen till det stora köpcentret Rocca al Mare (klippan vid havet översatt) Det var jättestrot och fint!

Den bästa smoothien jag har någonsin druckit! <3
Efter det så åkte vi till Kadriorg palace, ett jättefint palats (sommarstuga) med underbart fin park! Det var såå fint och lugnt, hit ska ni fara!

I den lilla dammen såg vi två svarta svanar

Vi var också på fredagen och äta till Vapiano, men totally worth it! Jag åt pasta med scampi och sås.

Till efterrät blev det tiramisú
Efter maten hade vi fritid och sen var det dags att åka hemåt. Vi var på däcker när båten startade från hamene så vi fick fina bilder på staden!


Jag blev för excited när vi åkte förbi ett annat fartyg, jag tog säkert ca 100 bilder på det...

Trötta resenärer, men de orkade ändå ge ett leende :)
 Summa summarium så tyckte jag att resan var jätterolig och jag skulle resa med de här människorna anytime! Jag lärde mig också att upsskatta tallinn som en stad, jag fick se staden i sin helhet och hur fin den är. Jag hoppas att jag kan åka dit snart igen så att jag kan se ännu mera av staden. En sak sade jag ganska många gånger till mina medresenärer. Jag skulle villa flytta hit, men jag gillar inte språket!
Jag tackar Tina och Hanna att de orkade åka iväg med oss 10 (vilda) ungdomar. Tack alla mina medresenärer, utan er skulle det här inte varit något!

Mu isamaa, mu õnn ja rõõm


Hej på er!

De senaste dagarna har varit en av de bästa dagarna i mitt liv! På torsdagen åkte jag alltså till Tallinn med tillvalshistorian och vi kom hem fredag kväll. På lördagen så var det obligatorisk skoldag där hela skolan åker till Stafettkarnevalen. På söndagen var jag och shoppa kläder till Fannys studentfest, riktigt nöjd med vad jag ska ha på mig!

Jag tänker börja med att berätta om lördagen. Vi var alltså där ca 4 timmar och man fick vara fritt där och göra (nästan) vad som helst. Jag tycker själv jättemycket om Stafettkarnevalen och hur alla finslandssvenskar från hela landet möts i en rolig tävling. Jag själv spenderade dagen med Sylvia, Nicki och Sofia. Vi fick sällskap av Sylvias kompis och hennes vän. Vi pratade, åt och bara chillade, sådant som man gör på sommaren. Det var jättetrevligt att lära känna nya människor! Själv var jag väldigt trött och hade sjukt i benen när vi hade gått så mycket i Tallinn.

Nu till Tallinn- delen! Jag måste fört säga att det var en av de bästa resorna jag har varit på! Vi åkte iväg alltså på torsdagen på morgonen. alla var konstigt pigga och laddade för att åka iväg! Jag tänkte göra nu likadant som på Nickis blogg att jag sätter bilder så kan jag lite beskriva, så behöver ni inte läsa mina romaner. Jag tror att jag sätter fredagens bilder i ett annat inlägg. Jag var glad när jag fick ta med Idas kamera så att jag fick bra bilder. Jag har också fotat bra material till bloggen, de får ni se senare :) (en liten parentes är att jag kom hem med 640 bilder, när jag har tagit bort alla dåliga så har jag ca hälften kvar av det ursprungliga mängden)

Spända men laddade människor färdiga för att åka!

Vi åkte med Tallink Star, ett riktigt bekvämt fartyg.

En excited bloggare!

Vi var på däcket och njöt av havet och tog samtidigt några bilder :)
På väg till hotellet

Vår första måltid i Tallinn, nam nam! 
Efter lunchen gick vi till Kiek in de kök, ett gammat kanontorn (namnet betyder kika in i köket, det var alltså så att man kunde kika efter fienden)

Inne i Kiek in de kök fanns ett museum om Bastionens gångar. Man fick inte ta bilder, men det var superbra, rekommenderar!
Efter det gick vi på rundvandring i gamla stan. vi var nog också samtidigt på väg till ett annat museum.


Tjocka Margareta, ett annat kanontorn.
Vi var till sjöfartsmuséet. Jag fick inga bra bilder därifrån, men fint var det också där! Utanför fanns också en del militärbilar.
På kvällen åt vi i Vapiano, det var sååå gott! jag åt spaghetti med tomatsås och mozzarella!

till efterrätt åt jag en panna cotta, mums!
 

onsdag 21 maj 2014

TALLINN!

Nu är det så att om ca 17 timmar så är jag i Tallinn!! Jag är såå taggad!  Jag kan inte vänta att få spendera tid med de bästa! 
Själv har jag stressat här hemma, checkat att jag har allting som jag behöver och sånt. Det ska bli så roligt!
Som tur får jag låna Idas kamera så att jag får bra bilder och mycket! Ni kommer säkert att de en del av dem.
Jag skriver så snart jag kan!

söndag 18 maj 2014

We dont want to be like them

Aaaaaaah det här vädret! Det är så underbart att det är varmt och skönt, nu är det verkligen sommar! Själv vaknde jag idag och trodde att det är sommarlov, men sen fick jag en reality-check att det ännu är två veckor kvar skola, men de två nästa veckor ser jag fram emot jättemycket! På torsdagen ska jag till Tallinn!! Jag är såå excited och kan inte vänta till det!

Igår fyllde Fanny 19 år. Vi väckte henne med presenter och blommor och mamma hade gjort det godaste morgonmålet ever! Pricken på i:et var att det var underbart väder! På dagen kom släktingar till oss och vi firade Fannys födis mera. Vi hade våffelkalas och jag var våffelmaster! Vi satt ute på balkongen och njöt av våren/sommaren. Det var supermysigt.
Vitsippor som jag plockade till Fanny
En kaka måste man ju alltid ha!

Den underbart goda frukosten!

 Ja, jag glämde ju att säga att Ida kom hem från Vasa igår. Hon har ju redan sommarlov... Men det är superroligt att hon är tillbaka! 
Idag har jag nog tänkt ta det lugnt, sola lite och läsa.
 Ha det bra!

P.S. Jag hade mitt sista förhör/prov i grundskolan igår. Är väldigt nöjd med min prestation ;)

måndag 12 maj 2014

But you're my flame

HELLOU!!

Det här inlägget dedikerar jag till Eurovisionerna. Först vill jag bara säga att Grattis Conchita! Du var värd att vinna!

På lördagen var det alltså finalen i ESC (för er som inte visste) och jag var hos Nicki med Sofia och titta. Före sändningen så gjorde vi vår egna lista om hur alla placerar. Här i början kan jag säga att vår lista inte var så rätt... (men vi hade vinnaren rätt!). Vi beställde pizza och sen så hade vi också andra snacks. Vi lyssnade sångerna helt på fullt och dansade med. Det är roligt att man har vänner som är lika excited över Eurovsionerna. Det var en rolig kväll med många skratt och frustationer.


Nu tillbaka till resultaten. Jag är såå glad över resultaten! Jag är superglad att Finland klarade sig så bra, jag var lite orolig över att ingen skulle rösta. 11 plats är inte något att skämmas över! Jag fick läsa att Finland kom på tredje plats i semi- finalen, så det är braa!
Jag blev lite besviken att Malta kom fjärde sist, sången enligt mig var så bra! men den var säkert lite för vanlig på det sättet. 
Jag blev överraskad att ryssland klarade sig så bra, men tanke på alla konflikter.
Jag är också glad att alla nordiska klarade sig så bra!
Nu vill jag återgå till Conchita. Enligt mig var sången överlägset bäst och jag är så glad att hon vann! (Om ni undrar varför jag använder "hon" så är det på grund av att "the act" är en kvinna) Jag är också stolt över att Europa har röstat på henne, om man tänker så är hon ju en drag queen och helt onormal. Man har kunnat se genom henne och sett vad som är inne. Jag tycker också om budskapet i sånge: att alla som inte känner sig hemma får bara vara sig själva och få resa från det mörka. Jag tror att det här ämnet berör alla, den här sången hjälper en att förstå det. Jag är nog lite sur över kommentarerna jag har läst i de sociala medierna. Människor har skrivit att det är en "Freakshow" och att hon inte förtjänade att vinna. Jag är helt av annan åsikt och alla som tycker så kan se sig i fjkdfnjfgr. Om de är missnöjda med vem som vinenr så borde de ha röstat och inte sen efteråt klagat. Varför kan människor bara vara glada?! Och värre tycker jag är att man publicerar det så att alla kan se.

Det här var konstigt nog en bra Eurovision ich jag kan inte vänta till nästa år när vi åker till Österrike!

lördag 10 maj 2014

IDAG SMÄLLER DET!

ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!



Bara 4 timmar tills Eurovisionerna börjar!!! Jag ska själv till Nicki med Sofia och Sylvia för att titta på finalen! Jag är så taggad!!!!!!!
 Det här får blir så här kort, men bloggar sekert i något skede!

(Jag ursäktar mitt tunga bruk av utropstecken, men ni förstår...)

söndag 4 maj 2014

Glada Vappen- Klara Vatten

Hej på er!

Som jag lovade så ska jag nu berätta om min vappen. Jag har inte tagit några bilder så det blir ju lite tråkigt...
På onsdagen så var jag normalt i skolan. På eftermiddagen cyklade (läs CYKLADE) jag till Sylvia för att chilla. Efter en stud kom också Annika. Vi pratade, tittade på Mean Girls (alltså filmen, det var 10 år sedan som den kom ut) och åt. Det var jätteroligt! Efter det cyklade jag hem ochåt en jättegod middag. Sen på kvällen satt vi och tittade på Night at the Museum 2. Jag fick ju en hel del träning den dagen, jag cyklade ju 10 km och det var ju inte bara jämn mark.



På fredagen var jag ledig från skolan, S K Ö N T. Mamma, jag och Sofia for till Hagalund för att ta passfoto och för att titta lite kläder till Fannys studentfest. PÅ kvällen kom Johnny English 2 så vi tittade på den också.



Igår var jag hemma hela dagen, men sen på kvällen for jag och Fanny till Sello för att titta på Divergent. Den var sååå braa!! jag rekommederar den till alla! Jag kan inte ens beskriva varför den var bra, men den var bara bra, tro mej. Det var roligt att spendera lite tid med systern min. Vi kom hem ganska sent och sedan for jag och sova.


Idag har jag bakat en kladdkaka, har nog inte smakat på den ännu, men nog hinner jag ;) Man får nu se om jag orkar städa lite i mitt rum också.
 Som summering kan jag säga att min vappen var lyckad och har gått ut på mycket filmer. 
Ha det bra!  

lördag 3 maj 2014

ESC 2014

HEJ PÅ ER!

Ni kan säker räkna ut vad detta inlägg kommer att handla om. Jag är definitivt ett fan av ESC så därför ägnar jag ett helt blogginlägg åt det. Jag värderar varje bidrag och berättar vem jag tror att har störst chans att vinna. Det här inlägget kommer att vara ganska långt, men hoppas ni orkar läsa. Kommentera era åsikter eller kritisera mina åsikter, det är intressant att höra andras åsikter!

Semifinal 1

Armenien- Not Alone: Det här är en av mina favoriter! En mix av Coldplay, Imagine Dragons och lite dubstep som funkar! Den här kan helt bra vinna!

Lettland- Cake to bake: Den här är ju helt rolig och man blir på gott humör när man hör den, men med tanke på musikvideon så undrar jag vad annat de har satt i tårtan ;)

Estland- Amazing: En säker sång i Eurovisionerna. Inte helt dålig men står inte heller ut så mycket.

Sverige- Undo: En helt bra sång, men ballader funkar inte i Eurovisionerna! Hon sjunger nog bra och det här är nog en av mina favoritballader.

Island: No Prejudice: Intressant val. Står säkert ut ur mängden, men den är ju inte vinnarmaterial. Roligt att det kommer lite glada sånger alltid då och då.

Albanien- One Night's Anger: Nej. Det här är inte bra. Hon sjunger väldigt gnälligt och bara nej.

Ryssland- Shine: Säker val även från Ryssland, kanske det är bra om man tänker på all kritik som kommer på Ryssland. Inte helt dålig, men den är så "flat".

Azerbajdzjan- Start a Fire: Fin ballad, lite för långsam. Fast den är långsam så är den fin och det är en av mina favoritballader.

Ukraina- Tick Tock: Säker Eurovisionssång, inte heller helt dålig. Är i min smak lite för mainstream- pop

Belgien- Mother: Han sjunger fint och sången är väl helt okej, men inte klarar den sig så bra.

Moldavien- Wild Soul: Den här är bra! Hon har ett lågt register, dramatisk och powerful! Hoppas den placeras bra!

San Marino- Mabye: Det här är samma kvinna som sjöng facebook- sången! Det här är inte bra, bara konstig

Portugal- Quero ser tua: Det här är inte heller bra. Jag gillar att den är uptempo och lite sommarkänsla, men jag gillar inte den annars.

Näderländerna- Calm after the Storm: En fin country- sång, men lite för långsam och har inte ett så kallat climax.

Montenegro- Moj Svijet: En helt fin ballad, men jag gillar inte ballader så mycket.

Ungern- Running: Den här gillar jag fast dens lyrik är väldigt dyster. Jag hoppas att uppträdandet inte blir för dramatsikt

Semifinal 2

Malta- Coming Home: Heja Malta! Det här är något det! Snälla vinn!! Den är så fin och har en bra rytm! Jag får gåshud när jag lyssnar på den.

Israel- Same Heart: Bara underlig. jag fattar mig inte på den här sången.

Norge- Silent Storm: Den här är nog min favoritballad! han har en underbar röst och den är inte uppbyggd som en vanlig ballad. Kanske vi flyttar oss från Sverige via Danmark till Norge? :)

Georgien- Three Minutes to Earth: Den här har en trevlig rytm, men för konstig och jordnära för mig

Polen- My Slowianie: NEJ NEJ NEJ! Det här är bara så fel! De har förstört fin muski med en hemsk text+ musikvideon. Men trots det tror jag att den klarar sig helt bra,

Öterrike- Rise like a Phoenix: Vilken kraftig ballad! Jag får genast James bond i huvudet när jag hör den här. Det enda somm jag bara inte får från huvudet är: Varför måste han ha skägg på sig som kvinna??


Finland- Something Better: Heja Finland!! Nu har vi en ordentlig sång med! Jag bara älskar den här sången, jag lyssnar på den hela tiden! De är så begåvade och duktiga. Jag hoppas att den klarar sig, men den kan lite glömmas bort. FINLAND!!!

Irland- Heartbeat: Säker val från Irland. Det är fint hur det kommer lite folkmusik i bakgrunden.

Vitryssland- Cheesecake: Herre Gud! det här är bara skit! Musikvideon påminner om Robin Thicke, och själva sången är så usel!

Makedonien- To the Sky: Den ähr sången är nog bra och kraftig, men kvinnan som uppträder är bara så rolig! När ni tittar på det så måste ni titta på hennes kroppsspråk, ni kommer få ett gott skratt!

Grekland- Rise Up: Den här är ju bra! Den är fräsch och uptempo. Man får bra stämning av sången!

Slovenien- Spet (Round and Round): Den här är inte så bra. Har inget annat att säga.

Rumänien- Miracle: Too much going on! De sjunger nog bra och kraftigt, men beaten är för svag, håller inte upp med deras röster.

The Big Five

Frankrike- Moustache: Den här är jätterolig och har bra rytm. Jag tror att den kommer att klara sig bra!

Italien-  La Mia Cittá: Jag gillar inte den här sången. Jag tycker att rock och italienska inte passar ihop.

Spanien- Dancing in the Rain: Fin ballad. Hon har bra och bärande röst. Lite enformig.

Storbritannien- Children of the Universe: Jag tycker att den är bra! Den har bra rytm, men jag tror att den kommer att bli bortglömd i massan.

Tyskland- Is it Right: Jag vet inte vad jag ska tycka om den här. den är lite confusing.


Enlig min åsikt är vinnaren antingen Armenien eller Malta. Dock tycker jag att Finland skulle förtjäna en vinst också, men det händer nog inte.

Roligt att ni orkade läsa allt, jag skriver om min vappen imorgon. ha det bra tills dess!